Hoewel in de ogen van de Europese Commissie de huidige kansspelwetgeving in België aan alle kanten rammelt, trekt men zich daar bij onze zuiderburen helemaal niets van aan. De volgende stap in het proces is de blokkering van websites van illegale aanbieders. De overheid heeft een convenant gesloten met de koepelorganisatie van internetproviders (ISPA). Er gaat een witte lijst komen (met de brave sites) en een zwarte lijst (met de illegale sites) en daarmee kunnen de providers aan de slag.

Of die providers daar nou echt zin in hebben en of ze het ook echt voor elkaar gaan krijgen is de vraag. Het blokkeren van een URL wil niet zeggen dat je van de illegale aanbieder af bent, want die kan zo weer onder een andere naam opduiken. Bovendien kunnen de Belgische spelers https://tablo.com/martin-ardon/type-van-gratis-casino-spellen-beschikbaar/ allerlei foefjes toepassen om de betreffende sites op andere wijze te benaderen. Het doet allemaal een beetje krampachtig aan, want als de Belgen hun beleid zodanig vorm hadden gegeven dat er sprake zou zijn van een faire competitie en een open gereguleerde markt, dan zou het illegale aanbod veel van haar aantrekkelijkheid verliezen. De Belgen hebben dat echter nagelaten en de licentieverstrekkingen beperkt tot organisaties, die al actief waren op land en ook daadwerkelijk in België gevestigd zijn en daar hun servers hebben staan.

Het zijn deze regeltjes, die de Europese Commissie een doorn in het oog zijn, zoals zo veel EU landen van alles en nog wat hebben bedacht wat strijdig is met het Europese gedachtengoed omtrent vrije handel en vrij verkeer van diensten. Het is te hopen dat de Belgen snel hun Waterloo vinden met deze handelwijze, zeker nu sommige Kamerleden in Nederland België als voorbeeld willen stellen voor een Nederlands model. Natuurlijk moeten we blij zijn met het goede wat onze zuiderburen bieden, zoals de puntzakken voor de frites en de Ronde van Vlaanderen. Maar als voorbeeld voor onze eigen kansspelwetgeving moet het onmiddellijk buiten de parlementaire orde worden geplaatst.

Leave a Comment